Där kräftorna sjunger

Delia Owens

Den topplistade, supersäljande SENSATIONEN – Where the crawdads sing – kommer nu äntligen som SVENSK utgåva. Där kräftorna sjunger är berättelsen om Kya, som lämnas ensam i vildmarken – och hennes hjärtskärande kamp för överlevnad. Det här är en fantastisk berättelse om ensamhet och kärlek. Men den får också en annan dimension, då ett lik upptäcks i träskmarken!

Boken kommer ut den 29 april 2020.

Om ni undrar vad jag menar med att boken är en succé, kan jag berätta att den har blivit utvald till månadens bok av Reeses bookclub, legat på New York Times bästsäljarlista i över ett år och fått 4,49 i betyg på Goodreads sist jag kollade. Har ni höga förväntningar än?

Handling –

Där kräftorna sjunger

Träskflickan blir Kyas smeknamn. Hon är den yngsta i sin syskonskara och den enda som blir kvar i träskmarkerna där hon föddes, när mamman lämnar sin våldsamma man och Kyas äldre syskonen flyr hemmet, en efter en. Men Kya är för liten för att ge sig av på egen hand, så hon måste lära sig att överleva, inte bara sin fars utbrott men också hungern och utanförskapet i det lilla, segregerade samhället i North Carolina på 50-talet.

När Kya växer upp finner hon sig lockad av två väldigt olika män, och får uppleva både romantik och brustna löften, utan att lämna sitt älskade träsk. Hon är inte bara tuff, hon är även smart och hon blir tillslut ett med naturen. Och mot alla odds, hittar hon sin egen väg kantad av både framgångar – och uppslitande, förkrossande motgångar.

Berättelsen om unga Kya varvas även med den mordutredning som senare ska komma, efter att en av männen i byn hittas mördad. En man Kya känt mycket väl.

”Hon visste att alla år av ensamhet hade förändrat henne och gjort henne annorlunda, men det var inte hennes fel att hon varit ensam. Det mesta hon kände till hade hon lärt sig av det vilda. Naturen hade närt, lärt och beskyddat henne när ingen annan gjorde det. Om hennes avvikande beteende hade fått några konsekvenser hörde också de till livets innersta väsen.”

Vildmarkssång på mitt skrivbord

Författarens enorma kärlek till naturen och allt levande i den, är inte svår att uppfatta och detta vilda, vackra förmedlar hon på ett briljant sätt i Där kräftorna sjunger. Berättelsen är både rörande och känslomässig, och värd varje läsande minut. Och som alltid i min bokstuga, är det en stark kvinnlig karaktär i centrum. Inget annat duger.

Fun Facts

Delia Owens är en riktig djurvän. Som alla mina favoritförfattare tycks vara. Och det kan man nästan förstå, eftersom hon är biolog och forskare. Hon har delat bilder på Instagram av sin häst Scout, och sin katt Goatee – som inspirerat hennes beskrivning av katten Sunday Justice i boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.