Främlingen

Helvetet står tomt, lyder mördarens meddelande. Läraren Claire vet precis vad citatet betyder, faktum är att hon är expert på området. Vad hon inte räknat med, är att hitta mördarens nästa meddelande i sin egen dagbok..

Elly Griffiths

Låt er inte luras av det oansenliga omslaget, Främlingen är inget mindre än en förstklassig thriller. Med sitt lättsamma språk och skickligt placerade detaljer, lockas man att vända blad efter blad, vidare genom den mästerligt presenterade, kittlande berättelsen. Och som grädde på moset, innehåller boken – också en bok. Låt mig förklara.

Berättelsen handlar om läraren Claire som drömmer om att ge ut en memoar om (den fiktiva) författaren R.M Holland – skaparen av den välkända novellen Främlingen (ja, ni fattar) och tidigare professor på skolan där hon arbetar. När en av Claires kollegor blir mördad får hon veta att mördaren lämnat ett citat på mordplatsen. Och Claire vet precis varifrån det kommer.

”Helvetet står tomt och alla djävlar är här”

Vad Claire inte räknat med är att finna mördarens nästa meddelande i sin egen dagbok.

Främlingen växlar mellan Claire, hennes dotter och mordutredaren medan den ständigt närvarande ogärningsmannen lurar i skuggorna. Och just det – som utlovat ska jag även berätta att – i boken får man även ta del av Hollands kusliga version av Främlingen, som ett extra rysningsframkallande lager strössel på denna skickligt författade godbit.

Adlibrislänken finns här, för alla som är intresserad av att veta exakt vem främlingen egentligen är.

Tjo tjo! säger tåget

FUN FACTS

Elly Griffiths är en psydonym för Domenica de Rosa – som även skrivit romaner i sitt eget namn. Namnet Elly Griffith är hennes ”crime name” som hennes förläggare kallar det. Som Elly har hon främst blivit känd för sin deckarserie om Dr Ruth Galloway.

Elly har också en svartvit katt vid namn Gus. Och vad Gus känner för Främlingen går att se själv på Ellys instagram. Vem älskar författare med en svaghet för husdjur? Jag!

1 svar på ”Främlingen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.