Lock Every Door

Lock Every Door är en mästerlig psykologisk thriller och en riktig fröjd att läsa. Den är precis så bra som alla säger! Handlingen, som utspelar sig i New York City, har en stark kvinnlig karaktär i spetsen, och en intrig som håller läsaren i ett riktigt järngrepp. Det är bara att konstatera: Riley Sager har gjort det igen! Lock Every Door håller toppklass, rakt igenom.

Riley Sager

När ens vän renoverar och skickar den PERFEKTA bilden till ens boktips

Efter att Jules upptäckt att hennes sambo varit otrogen, finner hon sig inte bara arbetslös, men även hemlös och barskrapad i New York City. Men hennes tur är på väg att vända.

Hon blir nämligen erbjuden arbete som apartment sitter för en extravagant lägenhet – på tolfte våningen – i ett av New Yorks mest kända byggnad i Manhattan, The Bartholomew.

De enda villkoren är dock att hon måste spendera varje natt i lägenheten, att hon inte får ha några gäster och att hon inte under några omständigheter får störa de andra lägenhetsinnehavarna eller dela något om The Bartholomew på sociala medier.

Överdrivet strikta regler måhända men Jules har inte råd att tacka nej till den frikostiga lönen och en möjlighet, nästan för bra för att vara sann

“I like it,” I say. “Don’t you?”

“I’m not sure.” Ingrid’s voice has grown quiet and slow. A surprise, considering everything else has been spoken at full volume and thoroughbred speed. “I mean, it’s nice there. Wonderful, really. But something about the place seems… off. You probably haven’t felt it yet. But you will.”

I think I already have. The wallpaper. Even though I know it’s a pattern of flowers and not faces, something about it unnerves me. More than I care to admit.

“It is an old building,” I say. “They always feel strange.”

“But it’s more than that.” Ingrid pulls her knees to her chest, a pose that makes her look even more childlike. “It… it scares me.”

Det är fullt möjligt att spendera en hel dag med att prata om allt som är bra med Lock Every Door. Såsom den skickliga blandningen mellan klassisk skräck och modern, nyskapande spänning, till exempel.

Och i centrum av historien, den mytomspunna Bartholomew med dess extravaganta inredning, antika hissar med metallklädd korggrind, och med groteska gargoyles som ruvar på utsidan. En värld få av oss annars får inblick i och långt ifrån den enkla värld Jules kommer ifrån.

Jules är, i all sin enkelhet och vilsenhet, och med sina ekonomiska och relationsmässiga bekymmer, en karaktär man med lätthet kan identifiera sig med. Men hon har också en alldeles underbar härda. En uthållighet och en styrka att kämpa vidare, som för tankarna till skräckfilmernas final girls. Den hjältinna vi behöver som motivation för att kämpa vidare i våra egna liv, mot våra egna till synes oövervinnerliga hinder. I dessa märkliga tider, känns Jules oändligt mycket viktigare än Wonder Woman som förebild. Jules är påminnelsen om att man inte behöver ha superkrafter för att klara dagen.

Men framförallt är Lock Every Door en riktigt, riktigt underhållande berättelse, ett sant nöje att sätta tänderna i, och precis lagom kuslig.

Lock Every Door finns som e-bok, ljudbok och i pappersform.

Amazon.com
Adlibris
Bokus

FUN FACTS

Att Riley Sager var föremål för en stor skandal, har jag berättat om tidigare, i boktipset De sista flickorna.

Det känns viktigt att nu tillägga, i detta avsnitt, att även om författaren – vars riktiga namn är Todd Ritter – inte har postat några husdjur på sociala media, är han ändå öppen med sin Dog-a-day kalender.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.