Om

Jag är Sabina

Det finns ingen tid för halvbra böcker!

Ni vet hur det kan vara ibland, kaotiskt. Det finns ett ständigt flöde av information, uppmaningar och krav från alla håll. Vissa av dom är underbara och ganska kladdiga, som mina två små barn, medan andra är betydligt mindre lustfyllda, som att betala räkningarna eller välja pensionsfonder. När livet är såhär kaotiskt, vill en norrländsk bokmal som jag försvinna in i de sällsamma böckernas vidunderliga värld för en liten stund (när jag kan).

Problemet är att även böckers värld är full av onödig information. Förlag, boklådor och internethandlare vill att vi ska köpa nu, köpa på rea och köpa det senaste! Till bokväljarens hjälp finns ofta en oändlig mängd listor. Att finna en riktigt bra bok kan ta lång tid och är – i min värld – bortkastad tid. Som ni vet kan tid kännas som en bristvara och det jag behövde var en genväg genom bokskogen.

När jag gav mig ut i etern för att leta efter boktips fann jag en mängd bokälskande, bokbloggande bokmalar. Hurra, tänkte jag, men till min stora besvikelse tycktes de flesta bokbloggare recensera alla böcker de läst. Det är väl inte dåligt, tänker ni kanske? Jo, och jag ska berätta varför. Majoriteten av alla bokrecensioner var inte relevanta för mitt mål – att hitta en bra bok snabbt. Jag har inte tid att läsa om böcker som gjort sig förtjänt av 3 av 5 i betyg. Det finns ingen tid för halvbra böcker! Jag vill veta vilka böcker som fått andra bokälskares hjärtan att bulta. Jag vill bli förförd av boktipset. Favoritböckerna finns där någonstans i bloggarna, bland alla bokrecensioner men jag har inte tid att leta efter dem. Så jag bestämde mig för att skapa den genväg jag själv så desperat önskade.

Idén om Sabinas bokstuga var född.

I min bokstuga finns bara mina allra bästa boktips. Här kombinerar jag humor med kittlande boktips mitt i mitt eget, ofta kaotiska, familjeliv och med en stor portion kärlek för riktigt bra böcker. De böcker som inte lever upp till kraven för att bli ett boktips, kommer inte att solka ner min bokstuga.

De allra bästa böckerna är personliga, berör och engagerar. De känns in i själen. En riktigt spännande bok ökar pulsen, manar obarmhärtigt vidare mot upplösningen där den lämnar läsaren lyckligt flämtande. Den bästa feelgoodboken är som en bubblande, ny förälskelse. Den får det att pirra i tårna och väcker ett lyckorus till liv som sträcker sig långt bortom bokens pärmar. Det är känslorna jag vill förmedla i mina boktips. Jag är Pocketshop-expediten som säger ”åh, har du läst den här?”.

Det jag fann när jag gjorde en djupdykning i bokvärlden var att varje bok är så mycket mer än bara en bok. Den har också en kontext som berikar läsupplevelsen. Vem har inte valt att läsa en bok bara för att en viss författare har skrivit den eller valt bort en bok på grund av vem som skrivit den? Karin Slaughter skriver fantastiska, brutala och blodisande thrillers där de starka, obevekliga kvinnorna tar plats. Men hon älskar också små ulliga kissekatter och fyller hela sitt instagramkonto med små raringar och har myntat instagramfenomenet #caturday som blivit fenomenalt populärt. Det gör mig extra glad i att läsa hennes böcker och väljer säkert att handla fler av henne än jag kanske hade gjort enbart utifrån beskrivningen av bokinnehållet. Detsamma gäller även skandalomsusade författare. Ett sådant exempel är Dan Malloy, som skriver under pseudonymen AJ Finn. Han har författat den mycket spännande flirten med Hitchcock som i svensk översättning tituleras Kvinnan i fönstret. Boken handlar om en mentalt instabil kvinna som får se något ondskefullt när hon spanar på sina grannar genom fönstret. Problemet är att ingen tror henne. Berättelsen får en extra dimension när man vet att författaren konfronterades förra året när det kom fram att han ljugit om att ha cancer och öppnat upp om sin diagnos som bipolär.

För att göra plats för det där som ger en bok en extra krydda, har jag dedikerat ett särskilt stycke i varje boktips till vad jag kallar fun facts. Min bokstuga handlar om selektiv information, där bara det mest intressanta är tänkt att lyftas fram. Visste ni till exempel att Kvinnan i fönstret ska komma som påkostad hollywoodfilm i vår, med bland andra Amy Adams och Julianne Moore i huvudrollerna? Men om jag ska hålla mig till sanningen (vilket jag gör, så ofta jag känner för det) finns det ett visst ämne som frekvent förekommer som fun facts. Författares husdjur. Vem vill inte veta vilka håriga inspirationskällor de skrivande mattarna och hussarna har i sina skrivstugor?

Jag vet att jag är inget utan min kontext, min röriga familj, min kärlek till böcker, min humor och min oförmåga att leva upp till mina egna förväntningar på ett ordningsamt och prydligt liv. Mina tillkortakommanden och mina framgångar är en del av min berättelse och de mest märkvärdiga har visat sig vara både håriga och kladdiga.  

Att få bokstugan att synas i mängden har varit en utmaning men varje ny följare och varje positiv respons har stärkt min motivation. Till bokstugans utmaningar hör det fortsätta arbetet med att nå ut till alla bokmalar som inte har någon tid för halvbra böcker. I know you are out there.

Jag är Sabina. Och det här är berättelsen om min bokstuga.