What I know

Miranda Smith

Adlibris

Redan första gången de möts, inser Della att det är något MYCKET fel på hennes nya elev Zoey. Della ser en kyla, och en tomhet i Zoeys blick, hon känner igen allt för väl. Hennes bror hade också en sådan blick men ingen annan utom Della såg det i tid. Mot resten av världen låtsades han vara den perfekta tonårspojken och ingen trodde henne när hon försökte berätta vad han egentligen var. Då, som tonåring, kunde hon inte stoppa sin psykopatiska bror, eller hans blodlusta. Men nu, som vuxen, tänker hon minsann inte låta historien upprepa sig. Hon är övertygad om att hon måste agera. Innan det är för sent! Frågan är bara hur hon ska få någon att tro på henne.

My brother was thirteen the first time he tried to kill me.

Så börjar berättelsen och från den stunden har What I know mig trollbunden. Upplägget i den här berättelsen är bara SÅ bra, SÅ genialt! Vem ska man egentligen tro på här? Denna fråga driver mig rakt genom boken. Man får följa Della från första tillfället hennes bror försöker döda henne, ända till det gruvsamma slutet. Och man frågar sig, igen och igen, varför tror ingen på henne?

Och parallellt med den rysliga berättelsen om hennes uppväxt, vägg i vägg med en psykopat, får vi följa Della i nutid och ju mer hon får veta om sin nya elev, desto mer övertygad blir hon att Zoey visar samma psykopatiska tecken som hennes bror och Della måste göra allt för att stoppa henne NU innan Zoey hinner göra mer skada. Men det visar sig vara svårt att övertyga dem i hennes omgivning, och ju mer hon kämpar för att visa att hon har rätt angående Zoey, ju mer finner hon sitt eget omdöme ifrågasatt.

Och som läsare börjar jag också ifrågasätta henne! Vem är egentligen den knasiga här? Är det Della som är färgad av sina egna demoner och läser in fel saker i situationen? Tänk om Zoey bara är en helt vanlig tonårstjej? Och hur var det egentligen ställt med Dellas bror? Kanske hans bästa vän – Dellas nuvarande MAKE – har goda skäl att tvivla på Della? Dam, dam, da DAM! Ja, ni fattar. Skitspännande!